Predlažemo

Android aplikacija

Android aplikacija

Android aplikacija Čivijaš radia

ISTINA O JASENOVCU STIŽE U NJUJORK

0
DELJENJA
0
PREGLEDI

ISTINA O JASENOVCU STIŽE U NJUJORK Eksperti pripremaju izložbu o logoru smrti

 

Jasenovac profimedia-0201457664FOTO: PROFIMEDIA

Istina o Jasenovcu moći će da se čuje sa još jednog mesta, i to iz centra Njujorka. Za kraj januara iduće godine tamo je planirana izložba o ovom logoru smrti.

FOTO: WIKIPEDIA

Izložbu posvećenu jasenovačkim stradalnicima organizovaće njujorški Institut za istraživanje Jasenovca, Institut za obrazovanje, dokumentovanje i istraživanje o holokaustu – „Šem Olam“ iz Tel Aviva i Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta iz Višegrada. Ovu izložbu trebalo bi da otvori Emir Kusturica.

Skulpture na izložbi

FOTO: PROMO

U projekat su uključena tri najeminentnija imena koja se bave zločinima holokausta: Beri Lituči, profesor američke, evropske i svetske istorije sa njujorškog univerziteta „Medgar Evers“, dr Gideon Grajf, ekspert za holokaust iz Tel Aviva, i norveški istoričar Knut Fluvik Toresen, a svi oni su ovih dana bili u poseti našoj zemlji i održali predavanja.

Prvo je održano na beogradskom Filološkom fakultetu, a potom su se gosti uputili u Andrićgrad, gde je Emir Kusturica izneo ideju da se u okviru Andrić instituta osnuje i departman na kome će se izučavati holokaust i genocid na našim prostorima.

FOTO: PROMO

Osim faktografije u vidu panoa sa fotografijama, raznim podacima i dokumentarnim filmovima, na njujorškoj izložbi će se naći i skulpture dvoje umetnika iz Srbije – akademskog vajara Ljubiše Mančića i njegove mlađe koleginice Katarine Tripković.

– Kao glavnu sam spremio kompoziciju srpske porodice opasane bodljikavom žicom, a pripremam i nekoliko skulptura koje će biti izraz vapaja jasenovačkih žrtava – kaže vajar Ljubiša Mančić, dok Katarina Tripković, prema njenim rečima, ima spremljenih 12 skulptura, a u planu je još sedam eksponata.

Izložba i u Tel Avivu

FOTO: PROFIMEDIA
 

– Inicijativa i predlog su došli od predstavnika Skupštine srpske dijaspore. Ideja je rođena još prošle godine u okviru Vidovdanskih dana dijaspore, a kasnije je usaglašena i s našim Ministarstvom spoljnih poslova. Ostalo je samo da to podrže i vrhunski autoriteti koji izučavaju zločine holokausta i njih smo pre nekoliko dana uspeli da okupimo, prvo u Beogradu, a onda i u Andrićgradu, gde su oni održali više predavanja o holokaustu – kaže za “Blic” Dragan Stanojević, predsednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu.

 

Tako je profesor dr Gideon Grajf, glavni istoričar na Institutu za holokaust „Šem Olam“ iz Izraela, obećao da će napisati tekstove za predstojeću izložbu u Njujorku, ali i obezbediti njeno gostovanje u Tel Avivu.

Čuvar uspomene na Jasenovac

Beri LitučiFOTO: PROMO
Beri Lituči

Profesor Dr Beri Lituči, po ocu Jevrejin, a po majci Srbin, ugledni je član srpske akademske dijaspore koji je pre nepunih 20 godina u Njujorku organizovao Prvu međunarodnu konferenciju i izložbu o jasenovačkom logoru.

Planirano je da izložbu u njujorškom Institutu za istraživanje Jasenovca u januaru iduće godine otvori reditelj Emir Kusturica.

Takođe, osnivač je i Instituta za istraživanje zločina u Jasenovcu u Njujorku, gde bi trebalo i da se postavi izložba. Njegovom zaslugom je postavljeno prvo spomen-obeležje Jasenovcu izvan naših prostora i nalazi se u njujorškom Bruklinu. Uticao je i na odluku njujorškog gradonačelnika Majkla Blumberga da se 22. april proglasi za Dan Jasenovca.

 

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/istina-o-jasenovcu-stize-u-njujork-eksperti-pripremaju-izlozbu-o-logoru-smrti/dmf5128

Related Posts

Android aplikacija

Android aplikacija Čivijaš radia

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist