Home Šabačke Vesti КО ТРУЈЕ СРБИЈУ: Плодне оранице Мачве, а соја ГМО?

КО ТРУЈЕ СРБИЈУ: Плодне оранице Мачве, а соја ГМО?

Фитосаниотарни инспектори Министраства пољопривреде током јуна и јула на подручју Мачве код 24 пољопивердника на парцелама пронашли засејану ГМО соју.

Они су наложили уништавање, а против власника поднете су прекршајне пријаве.

Плодне оранице Мачве погодне за гајења органксе хране и даље су на мапи Министарства пољопривреде означене као „црна тачака“ јер се већ годинама тајно гаји ГМО соја. То су потврдили и испектори током контроле.

„Ми смо крајем јуна и почетком јула обишли негде око 300 парцела и брозом методом протеинских тест трака на 24 парцеле утврдили присуство ГМО соје“, каже Миодраг Спасојевић, шеф фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља Министраства пољопривреде.

Под ГМО сојом нађено је 10,5 хектара. Инспекција је против произвођача поднела прекршајне пријаве и наложила да се парцеле заору. Иако у Мачви нерадо говоре о овој теми, сазнали смо да се гајењем ГМО соје баве ситни произвођачи, на парцелама окруженим кукурузом, до којих се тешко долази.

„Од 1000 њих ако сади 40 то је сто посто тако“, каже Зоран Војновић.

У фирми Табекс која откупљује, складишти и прерађује житарице кажу да се лако може утврдити да ли је у питању ГМО соја. Они кажу да је промет смањен, али да се често догађа да стигне соја која у себи садржи одређени проценат ГМО зрна.

„То је присуство до два посто, један кома осам и слично ГМО соје“, каже Томислав Живковић, власник фирме “Табекс”

Реч о семенима која су у Мачву стигла пре доношења Закона о генетички модификованим организмима, па их пољорпивредници и данас користе. То не умањује опасност по здравље људи.

„Проблеми који се њчешће јављају јесу неплодност, убрзано старење, појава тумора, имунолошки проблеми, поремећаји у лучењу инсулина и промене у органима за варење“, каже др Дејан Павловић, председник ГО “Зелени Србије”

Оно што је интересантно град Шабац и општина Богатић на предлог “Зелених” Србије усвојили су Декларацију о подручјима без ГМО, али се она очигледно не поштује.

(Б92, фото: Танјуг)

- Advertisment -

Most Popular

Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego...

Gradonačelnik Zelenović: Nije ideja da se život zaustavi već da se učini bezbednim

Vlasnici šabačkih restorana danas su razgovarali sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji i načinima da se održi pod kontrolom. Gradonačelnik je istakao...

Šabac (30. jun 2020.) Počela podela sredstva za dezinfekciju

Aktivnosti povodom sprečavanja virusa COVID-19 se inteziviraju, zbog toga je grad Šabac obezbedio nove količine dezinfekcionih sredstava. -Pozivamo pre svega upravnike stambenih zgrada, odnosno...

Preminuo 11, novih 309 slučajeva

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je u prethodna 24 sata u Srbiji registrovano još 309 slučajeva zaraze korona virusom, tako da ukupno ima...