Home Web & Internet Vodič kroz SEO optimizaciju WordPress-a

Vodič kroz SEO optimizaciju WordPress-a

Bez alata nema zanata

Neke stvari koje ću obraditi u ovom tekstu ne zahtevaju nikakve dodatke, ali za neke će nam biti potreban jedan od sledećih pluginova kako bismo izveli sve što smo zamislili.

  1. Genesis Framework – zapravo i nije plugin, već kompletan framework i tema sam po sebi. Iako je to nemoguće, čini se da su kreatori ovog framework-a mislili na sve. Osim odličnog izgleda na  različitim ureðajima i solidnog izbora prelepih tema, karakteriše ga i odlična SEO optimizacija sa pregršt opcija. SEO opcije su podeljene na dva nivoa – pojedinačni i kolektivni. Između ostalog, lako možete da podesite title i meta tag vašeg sajta, noindex/nofollow/noarchive opcije za ceo sajt ili samo arhive(tagovi, autori, kategorije…), autora početne stranice(rel=”author”) i još mnogo toga. Najslađe za kraj – svaka od ovih opcija vam je dostupna za svaki post, stranicu, tag, i kategoriju pojedinačno!
  2. WordPress SEO by Yoast – Najnapredniji SEO plugin. Osim standardnih opcija poput onih koje Genesis Framework pruža, ovaj plugin omogućava SEO analizu stranica, XML mapu sajta, RSS optimizaciju, editor za .htaccess i robots.txt fajlove, integraciju sa socijalnim mrežama, podršku za WPMU, import/export opciju i još mnogo toga.
  3. Alll In One SEO Pack – 14,8 miliona preuzimanja govori za sebe. Odličan plugin koji u “običnim” temama omogućava SEO opcije poput onih iz Genesisa, a najbolje je rešenje i za sve one kojima je Yoast konfuzan i prenatrpan opcijama.

A sad na posao

Title & Meta tagovi

Title tag je kao što verovatno znate jedan od najbitnijih SEO faktora na stranici. Pri normalnoj WordPress instalaciji(najnovija verzija), title tag će izgledati ovako: “Ime Posta | Ime Sajta”. Postoji dosta debata na temu da li koristiti samo ime posta, ili dodati i ime vašeg sajta (brand), ali ja vam omogućavam izbor, a na vama je da odlučite.

Nakon što instalirate AIO SEO Pack, možete da odete u Settings >> All in One SEO Pack, i tamo izaberete željenu strukturu tako što ćete u “Post Title:” uneti “%post_title%”(samo ime posta) ili “%post_title% | %blog_title%”(Ime Posta | Ime sajta).

Naravno, ukoliko dnevno kreirate mali broj stranica na sajtu, najbolja opcija vam je potpuna kontrola tagova i ruèno unošenje za svaki post i stranicu, što ovi pluginovi čine veoma jednostavnim:

title i meta tagovi

Ako pak radite na nekom velikom sajtu sa mnogo sadržaja(npr. vesti), ovi pluginovi vam omoguæavaju automatsko generisanje description(iz teksta) i keyword(kategorije ili oznake) tagova.

Permalink

Najprostije rečeno, to je URL vaše stranice. Nakon instalacije WordPress-a, vaši URL-ovi će izgledati ovako “www.domen.com?p=38″, ali složićete se da bi mnogo bolje izgledali ovako “www.domen.com/wordpress-vodic/”. Ne samo da izgleda bolje, već će ih i Google obojiti u pretragama ako se podudaraju sa ključnom reči.

Permalinkove možete da promenite u Settings >> Permalinks. Moj savet vam je da odaberete “Post Name”, ali možda vama iz nekog razloga više odgovara da uključite i datum ili kategoriju.

permalinks

Uključite Pingbacks

Pingbacks služe za komunikaciju izmeðu WordPress blogova, odnosno da obaveste jedan blog kada drugi linkuje ka njemu. Oni za vas imaju dvostruku korist. Prvo, ukoliko redovno linkujete ka nekome, verovatno će se i on setiti da linkuju do vas. Drugo, ukoliko je neko već linkovao do vas, verovatno će vam učiniti i promeniti anchor u onaj koji vam odgovara (ukoliko ima potrebe), a pingbacks su najbrži način da to saznate. Settings >> Discussion:

trackbacks i pingbacks

Odlučite se za WWW ili NON-WWW verziju i koristite samo jednu.

Mnogi sajtovi prave veliku grešku i dozvoljavaju da njihov sajt bude dostupan i sa www i sa non-www verzije, odnosno i preko www.domen.com i preko domen.com. Pri normalnoj WordPress instalaciji, WordPress prebacuje na jednu od odabranih verzija, ali koristeći 302 redirect. Meðutim, 302 je oznaka privremene redirekcije, a nama je potrebna permanentna – 301 redirekcija.

Uspomoć FTP klijenta pronađite vaš .htaccess fajl (koji se nalazi u root folderu), i na samom početku (pre linijie “# BEGIN WordPress”) dodajte ovaj kod kako biste non-www prebacili u www verziju:

# Begin 301
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.vašdomen.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.vašdomen.com/$1 [L,R=301]

ili ovaj kod kako biste prebacili www u non-www verziju:

# Begin 301
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^vašdomen.com [NC]
RewriteRule (.*) http://vašdomen.com/$1 [R=301,L]

NoFollow/NoIndex odreðenih stranica

nofollow i noindexUkoliko već ne znate, nofollow služi kako se vaš PR ne bi prenosio na stranice koje ne pokušavate da rangirate, dok noindex služi kako biste stranice potpuno iskljuèili iz pretrage. Koristite ih na stranicama koje nisu bitne ili kvalitetne poput kontakt stranice, politike privatnosti itd.

Takoðe, dodajte “nofollow” u “Read More” linkove. Zašto? Pa, već linkujete sa odličnom ključnom reči (ime posta), te nema potrebe za razvodnjavanjem PR-a preko loše ključne reči. Iako je implementacija relativno laka, početnicima bih preporučio plugin “WP Nofollow More Link“.

Koristite XML mape sajta

Mape sajta služe kako biste obavestili pretraživače o novoj stranici, što za cilj ima brže indeksiranje. Od gore navedenih pluginova samo Yoast dolazi sa ovom opcijom, ali ukoliko ste se odlučili za Genesis ili AIO SEO – “Google XML Sitemaps” je plugin koji će vam odraditi odličan posao.

Pravilno koristite heading tagove

Ono što sam primetio u svom radu jeste da mnogo tema koristi <h2> za imena postova. Ovo je pogrešno u oba slučaja – bilo da koristite <h1> kao ime sajta (isti <h1> na svakoj stranici!?) ili <h1> u tekstu nakon naslova(<h1> nakon <h2> !?). Takoðe, potrudite se da vaši naslovi sadrže ključne reči kad god je to moguće, u suprotnom naslov je protraćen.

Optimizujte kod i brzinu sajta

Pretraživači vole strukture sajta i koda koje su pregledne i čitljive. A to vole vaši posetioci. Trudite se da po mogućnosti koristite premium teme, ili teme iskusnih developera u svakom sluèaju. Iako će  to pomoći i kod brzine sajta, ono što će vam bukvalno učitavanje sajta smanjiti na pola jeste “W3 Total Cache” plugin. Složiću se sa vama ako primetite da njegovo optimalno podešavanje zahteva dosta vremena, ali ćete se i vi složiti sa mnom oko njegovog uticaja na brzinu sajta.

- Advertisment -

Most Popular

Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego...

Gradonačelnik Zelenović: Nije ideja da se život zaustavi već da se učini bezbednim

Vlasnici šabačkih restorana danas su razgovarali sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji i načinima da se održi pod kontrolom. Gradonačelnik je istakao...

Šabac (30. jun 2020.) Počela podela sredstva za dezinfekciju

Aktivnosti povodom sprečavanja virusa COVID-19 se inteziviraju, zbog toga je grad Šabac obezbedio nove količine dezinfekcionih sredstava. -Pozivamo pre svega upravnike stambenih zgrada, odnosno...

Preminuo 11, novih 309 slučajeva

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je u prethodna 24 sata u Srbiji registrovano još 309 slučajeva zaraze korona virusom, tako da ukupno ima...