Valerijana karakteristike

Valerijana je lekovita biljka koja svoje poreklo vodi sa teritorije Evrope i Azije. Bila je u upotrebi kod Starih Rimljana i Grka a u 18 veku je postala jedan od najpopularnijih lekova. Ova biljka je poznata kao i macina trava. To je zbog toga što mačke njen miris jako privlači i koriste je kada imaju neke probleme zdrastvene prirode.

Dok mačke i žene vole miris ove biljke istraživanja su pokazala da ga psi i muškarci ne podnose. Specifični miris valerijane potiče od sastojka koji se zove etarsko ulje. Cvetovi mogu biti bele ili roze boje a koren sadrži poseban ukus i miris. Koren se koristi se kao lek i skuplja se u proleće ili jesen. Valerijana je jako otporna biljka i može opstati u raznim uslovima.

Valerijana upotreba

Koren se koristi u svrhu lečenja i to u raznim oblicima poput: čaja, tinture, kapi ili ulja. Čaj od valerijane deluje kao sedativ ali ne izaziva zavisnost. Može se koristiti u oblogama ili masažama protiv bola u leđima, vrtoglavice, migrene ili mučnine. Takođe kupka od valerijane ima blagotvorno dejstvo na ženske reproduktivne organe.

Valerijana za zdravlje

Valerijana ima mnoga lekovita svojstva i poboljšava zdravlje. Najpoznatija je po umirujućem dejstvu međutim ima jako širu primenu za koju mnogi ne znaju. Valerijana se može se koristiti u slučaju:
anksioznosti, alergije, astme, bolova u leđima, bolesti krvnih sudova, dijabetesa, bronhitisa, bolesti bešike, zubobolje, kašlja, aritmije, nervoze, nesanice, infekcija, glavobolje, visokog krvnog pritiska, grčeva, umora, stresa, problema sa varenjem i upala.

Valerijana kao lek za srce

Valerijana je biljka koja osim toga što opušta telo pomaže kod srčanih oboljenja a posebno onima koji imaju problem sa anginom pektoris. Ona snižava krvni pritisak, povećava protok krvi do srca i poboljšaava mogućnost srca da pumpa krv. Kao lek za srce su valerijanu još Stari Rimljani koristili.

Vlerijana protiv zavisnosti

Ova biljka je izuzetno korisna za razne zavisnosti a pogotovu za odvikavanje od pušenja. Valerijana čini da miris duvanskog dima postane nepodnošljiv čak i strastvenim pušačima. Pomoću nje se lakše preboleva osećaj nervoze i napetosti u periodu odvikavanja pošto smiruje i opušta živce.

Čaj od valerijane

Čaj od valerijane se upotrebljava kod nervnih bolesti pa samim tim deluje kao smirenje a pomaže i kod nesanice. Pošto deluje kao sedativ ublažava anksioznost i druge psihičke probleme. Čaj se pravi na sledeći način: Potrebna je jedna kašika korena pa preliti sa 200ml proključale vode i ostaviti 5 do 10 minuta da odstoji. Preporučuju se 3 do 5 šolja dnevno i pogotovu treba piti čaj pre spavanja kako bi imali kvalitetniji san.

Kapi od valerijane

Kapi od valerijane se koriste protiv psihičke uznemirenosti, rastrojstva, anksioznosti ili poremećaja sna. Jako povoljno utiče na naše nerve i deluje opuštajuće i smirujuće. Bitno je paziti na dozu, kapi se smeju koristiti jednom do tri puta dnevno. Potrebno je samo 20 kapi razblažiti sa vodom. Korišćenje se ne preporučuje trudnicama i deci.

https://opusteno.rs/lekovito-bilje-f154/valerijana-biljka-za-miran-san-i-jake-zivce-t41679.html

Komentarišite ovaj Članak

Komentara