Tužilaštvo ne reaguje ni na gore stvari od pretnji jednoj glumici

Podeli ovaj članak
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


Glumica i producentkinja Bojana Maljević, koja je posle tvita podrške ekipi filma “Quo vadis, Aida?” u noći dodele Oskara između nedelje i ponedeljka dobila pretnje i uvrede, kaže da ih nije prijavila, jer ni ranije nije imala dobra iskustva. “Tužilaštvo ne reaguje ni na mnogo skandaloznije stvari nego što su pretnje jednoj glumici i producentkinji, tako da tu ne očekujem nikakvu reakciju, vide svi šta se dešava, pa ako neko smatra da treba da reaguje…”, kaže Maljević za N1.

„Ovakve pretnje uvek i isključivo dolaze od nacionalista, samo je pitanje koji su nacionalisti u trendu, da li su to botovi vlasti ili opozicije, ili ovakva specifična situacija kada sam ja samo čestitkom kolegama na velikom uspehu u noći dodele tako jedne značajne nagrade kao što je Oskar, a smatram da je to najmanje što sam mogla da uradim za tako veliki uspeh, dobila užasne uvrede“, navodi u Danu uživo na TV N1 glumica.

„Pred dodelu Oskara sam poželela sreću ekipi filma #QuoVadisAida čestitala sam kolegama na uspehu, posebno mojoj koleginici Jasni Đuričić. To šta se nalazi u komentarima mog tvita, ta vrsta uvreda i pretnji – jeziva je slika jednog dela Srbije danas. Stid“, napisala je Maljević 26. aprila na Tviteru.

Ona kaže da ovde nije reč o njoj i nije ona ovde žrtva.

„Navikla sam na nasilje na društvenim mrežama, prisutna sam na njima već 15 godina. Ako sam ja koja sam samo poželela sreću jednom projektu na dodeli Oskara, dobijala takve uvrede i pretnje, onda možemo pretpostaviti šta dobijaju moje kolege koje su radile na realizaciji ovog filma, ova dva filma mogu reći, jer sam napomenula da i scenaristkinja „Dare iz Jasenovca“ Nataša Drakulić trpi već mesecima užasne pretnje iz Hrvatske, mogu da zamislim kakvim su užasnim pretnjama izložene moja koleginica Jasna Đuričić i rediteljka „Quo vadis, Aida?“ Jasmila Žbanić. Zato sam reagovala i skrenula pažnju na komentare ispod mog tvita“, kaže Maljević.

Neki od komentara ispod tvita Bojane Maljević bili su „Pomijama ćemo te hraniti, nakazo“ i „Moj đon je čistiji od tvog obraza“.

Glumica ističe da je govor mržnje prisutan svakodnevno, i to ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu, podsetivši na spot na tu temu „Hejt SLOVEni, još ste živi?“

„To je slika jednog dela Srbije i naglasila sam da je u pitanje jedan deo, jer taman posla da je to cela Srbija ili ceo region. To je jedna razularena horda koja je veoma plašljiva kada se suočite sa pojedincem, u tom smislu ja se ne plašim, ali nije nimalo prijatno“, navodi Maljević.

Naglašava i da je njeno ponašanje prema kolegama pokazatelj kako bi volela da se ponašaju i mladi ljudi koji će naslediti ovu generaciju.

„Poruka mladim ljudima je da se vole, da se podržavaju, mi smo male zemlje i ovo je veliki regionalni uspeh, da se ne plaše pretnji i reakcija masa na društvenim mrežama koje su sve gore, prosto u tom pravcu ide svet“, kaže Maljević.

Bosanski film „Quo vadis, Aida?“ ušao je u selekciju pet najboljih filmova van engleskog govornog područja na ovogodišnjoj dodeli Oskara. Oskara u toj kategoriji je dobio film danskog reditelja Tomasa Vinterberga „Još jedna tura“.

Source link

Vaš komentar