Home Uncategorized Beograđani napravili naočare koje pobeđuju DŽET LEG

Beograđani napravili naočare koje pobeđuju DŽET LEG

Svet je dobio novi proizvod – naočare koje utiču na kvalitet sna, a ovaj izum osmislili su Beograđani Nikola Vučinić (29) i Branislav Nikolić (29) s kolegom Aleksandrom Dimitrovom iz Bugarske.

Priznanje: Među 20 najinovativnijih evropskih projekata

Njihov projekat je svrstan u prvih 20 inovativnih evropskih projekata u 2014. godini od Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. U njihovom „EnWake“ timu su i: Milan Šćepanović, Svetlana Mojić i Aleksandar Todorović.

– Naočare emituju plavo svetlo koje preko ćelija u oku utiče na melatonin, glavni hormon zadužen za san. Organizam se pomoću njih odmara – objašnjava Nikola Vučinić.

 

Naočare su namenjene pre svega onima koji često menjaju vremenske zone, a važan deo proizvoda je i mobilna aplikacija.

– Aplikacija pomoću algoritma računa koliko će trajati terapija naočarima. Korisnici unesu koliko su spavali, odakle dokle putuju, pa se na osnovu toga izračunava koliko treba da nose naočare – priča Branislav Nikolić.

 

AplikacijaPomoću algoritma se računa koliko traje terapija

Nikola i Branislav su završili ekonomiju, a ideja im je sinula dok je Branislav bio na masteru u Holandiji.

 

– Počelo je tako što smo i sami imali problem s privikavanjem na novu vremensku zonu. Na primer, kada dođete iz Amerike u Evropu, u Americi je minus devet sati. Prosto ne možete da spavate – kaže Nikola.

 

Ideja je videla svetlo dana u Roterdamu i San Francisku, a preko Erasmovog centra za preduzetništvo, koji okuplja mlade naučnike.

 

– Mislimo da će mnogo pomoći ljudima širom sveta, a sve će biti spremno za šest meseci – kaže Nikola.

- Advertisment -

Most Popular

Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego...

Gradonačelnik Zelenović: Nije ideja da se život zaustavi već da se učini bezbednim

Vlasnici šabačkih restorana danas su razgovarali sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji i načinima da se održi pod kontrolom. Gradonačelnik je istakao...

Šabac (30. jun 2020.) Počela podela sredstva za dezinfekciju

Aktivnosti povodom sprečavanja virusa COVID-19 se inteziviraju, zbog toga je grad Šabac obezbedio nove količine dezinfekcionih sredstava. -Pozivamo pre svega upravnike stambenih zgrada, odnosno...

Preminuo 11, novih 309 slučajeva

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je u prethodna 24 sata u Srbiji registrovano još 309 slučajeva zaraze korona virusom, tako da ukupno ima...