Home Šabačke Vesti Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego i drugih vrednih osobina, za koje verujem da negujemo i danas u Šapcu – pojasnila je Tatjana Marković, autorka postavke “Priča o čestitosti” u Sokolskom domu na svečanom otvaranju večeras.

Autorke izložbe, Tatjana Marković i Smiljka Jovanović, želele su da ukažu na značaj i istorijat Sokolskog društva, ali i solidarnost Šapčana u izgradnji važnih objekata u gradu.

-Kada je reč o sokolstvu potrebno je imati na umu misao o časti. To je reč koja je zaokružila celu ovu priču i ona koja je opstala kroz vreme bez obzira na ideološku obojenost društva u određenim istorijskim periodima. To je okosnica i hronologija narativa ove izložbe. Ako iz današnje perspektive sagledamo prošlo vreme možemo videti mnoštvo sjajnih imena u sportu koja su stasavali pod ovim krovom – rekla je Smiljka Jovanović, autorka postavke.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić svečano je otvorio je izložbu istakavši da je zgrada Doma više od sportskog objekta.

-Kada smo kod Evropske unije aplicirali za se rekonstrukciju objekta tradicija je bila ključna reč. Skolski dom je muzej, ima tradiciju, istoriju i svoju priču. Kada smo se dogovarali sa našim prijateljima iz EU, rekli smo da će biti multifunkcionalna dvorana, i da ćemo u objektu organizovati različite događaje što se ostvarilo. Izložba je vezana za ovu zgradu, njenu istoriju, tradiciju sokolstva, ne samo u Šapcu nego i u Kraljevini Jugoslaviji. A stalnu postavka će doprineti turističkom potencijalu ovog objekta – naveo je Pajić.

Gradski većnik zadužen za sport Dragan Nikolić istakao je da je za Šapčane Sokolski dom nulta tačka iz koje se razvijao sport i da je rekonstrukcijom objekta učinjen značajan korak.

- Advertisment -

Most Popular

Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego...

Gradonačelnik Zelenović: Nije ideja da se život zaustavi već da se učini bezbednim

Vlasnici šabačkih restorana danas su razgovarali sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji i načinima da se održi pod kontrolom. Gradonačelnik je istakao...

Šabac (30. jun 2020.) Počela podela sredstva za dezinfekciju

Aktivnosti povodom sprečavanja virusa COVID-19 se inteziviraju, zbog toga je grad Šabac obezbedio nove količine dezinfekcionih sredstava. -Pozivamo pre svega upravnike stambenih zgrada, odnosno...

Preminuo 11, novih 309 slučajeva

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je u prethodna 24 sata u Srbiji registrovano još 309 slučajeva zaraze korona virusom, tako da ukupno ima...