Home Web & Internet Odaberite pravo napajanje za računar

Odaberite pravo napajanje za računar

Odabir kućišta i napajanja za računar je poduhvat jednako zanimljiv za aktivnog kupca kao i odabir hardvera u užem smislu. Kao i kod izbora grafičke karte ili matične ploče, greška u ovoj fazi može vas skupo koštati.

Loša napajanja otkazuju, bučna su i mogu se čak i zapaliti a tanka glomazna kućišta inspirisana neprolaznim dizajnom iz 1993. svakako nisu predmet koji želite da posmatrate svakodnevno.

Nedavno smo u redakciji imali 350W napajanje poznatog proizvođača koje jednostavno nije moglo da pogura procesor FX-4170 i grafiku HD7750. Bilo je dovoljno da ubacite fleš drajv i da se računar zablokira jer nije više bilo struje na raspolaganju, dok se ventilator uzalud trudio da ohladi napajanje, praveći priličnu buku.

Sa Raidmax napajanjem od 500W sada je sve u redu a upravo je to novi brend na našem tržištu o kome želimo da kažemo nekoliko reči, jer nudi izuzetno zanimljiva napajanja.

Raidmax postoji već desetak godina, sedište je u SAD a proizvodnja na Tajvanu i postepeno su postali jedan od najpopularnijih proizvođača napajanja u segmentu oko 50 dolara/evra. Ono što nude su napajanja ništa manje kvalitetna od bazičnih serija poznatih brendova, pri čemu je Raidmax oko 50% jeftiniji.

ako smo više nego zadovoljni našim modelom od 500W, već nam je žao što se u momentu kupovine još nije prodavalo novo RX-530SS, i to je napajanje koje slobodno možemo da preporučimo svakome ko sklapa novi računar. Za razliku od našeg, ovo je polu-modularno, što znači da iz napajanja vire samo najpotrebniji kablovi a ostali se mogu priključiti po želji.

Čak i sa luftom od 100W kalkulator potrebne snage pokazuje nam da i jednu prilično high-end mašinu možemo pokretati ovim napajanjem, te da da potrošiti 100 evra za napajanje uopšte nije neophodno. Ivy Bridge i5 procesor, HD7870 grafika i prateći hardver trošiće oko 350W pod maksimalnim naprezanjem i upravo ovaj tip napajanja od oko 550W najbolji je za jednu takvu mašinu jer su napajanja najefikasnija kada je opterćenje u okvirima 60-70% teoretske snage.

Еfikasnost je 80+ (bronze), što je vlo pohvalno za model od 40 evra, a ima čak i LED svetlo na svom inače vrlo tihom 135mm ventilatoru. Iako se svetlo uglavnom ne vidi, veoma je praktično kada noću pokušavate da pronađete neki konektor na matičnoj ploči. Kablovi su obloženi satenom i prosto je uživanje raditi sa njima.

Što se zaštite i korekcije tiče tu je standardni OVP-OCP-OPP trio, a sajt proizvođaća ne daje više detalja o samoj elektrici. Iz prakse znamo da neka Raidmax napajanja rade i po preko pet godina na skoro stalno uključenim računarima a garancija je pune tri godine u Srbiji, što je konačna i možda najbolja preporuka za ovo napajanje. Cenovno najbliža alternativa je Thermaltake SPS-530 napajanje, koje je 2000 dinara skuplje, za šta dobijate više elektrike, 87% efikasnost i potpunu modularnost.

Ako je među napajanjima Raidmax jedan od brendova koji je unapredio svetsko i naše tržište u novije vreme, u domenu kućišta to je Fractal Design. Kućišta se dizajniraju u Švedskoj a ciljaju kupce koji ne žele zastrašujuće gejmerske behemote nalik na svemirske brodove (ko voli takva, Raidmax ima interesantnu ponudu), već minimalistički, perfektno doteran skandinavski dizajn.

Nedavno je predstavljem model Core 3000 USB 3 i zahvaljujući njemu i modelu Core 1000, Fractal Design našao se u apsolutnom vrhu ponude mATX, odnosno ATX kućišta niske cene.

Proizvođačima kućišta nije lako da se takmiče u cenovnom rangu 30-60 evra sa konkurencijom koja za isti novac nudi kućište i napajanje, ali daleko je bolje kupiti ovakvo kućište i napajanje poput 530SS nego uštedeti 30-40 evra i dobiti daleko lošije kućište i napajanje, jer tako konačno nemate ni dobro kućište ni dobro napajanje i ništa niste uštedeli.

Izuzetak su pojedini LC Power modeli poput Pro 925B 600W, koji nude dobro napajanje i odličnu cenu, ali im je dizajn manje uzbudljiv. Thermaltake ima možda ukupnu ponudu napajanje i kućišta, ali ih ne nudi u kompletima. Doduše, posebno ako planirate većeg potrošača, već za 100 evra možete sastaviti dobru kombinaciju (legendarno V3 kućište i napajanje od čak 630W).

- Advertisment -

Most Popular

Priča o čestitosti, sportu i Šapčanima

-Želeli smo da kroz predavanje i izložbu ispričamo priču o čestitosti, ali i svim dobrim ljudima koji su doprineli ne samo razvoju sporta, nego...

Gradonačelnik Zelenović: Nije ideja da se život zaustavi već da se učini bezbednim

Vlasnici šabačkih restorana danas su razgovarali sa gradonačelnikom Šapca Nebojšom Zelenovićem o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji i načinima da se održi pod kontrolom. Gradonačelnik je istakao...

Šabac (30. jun 2020.) Počela podela sredstva za dezinfekciju

Aktivnosti povodom sprečavanja virusa COVID-19 se inteziviraju, zbog toga je grad Šabac obezbedio nove količine dezinfekcionih sredstava. -Pozivamo pre svega upravnike stambenih zgrada, odnosno...

Preminuo 11, novih 309 slučajeva

Ministarstvo zdravlja je saopštilo danas da je u prethodna 24 sata u Srbiji registrovano još 309 slučajeva zaraze korona virusom, tako da ukupno ima...