Narod Srbije

Related posts

Kada bi morale da se izdvoje dve kolektivne crte naroda Srbije, onda bi to sigurno bile temperamentnost i gostoljubivost. Zahvaljujući tim osobinama vaših domaćina, u Srbiji ćete se uvek dobro provesti i osećati kao kod kuće.

Srbija je dom pripadnika oko 40 različitih nacionalnosti od kojih je svaka ostavila svoj trag u kolektivnom duhu naroda.

Bez Kosova i Metohije ukupan broj stanovnika Srbije iznosi 7.120.666.

Većinsko stanovništvo čine Srbi – 82,86 odsto, a brojnije nacionalne manjine su: Mađari (3,91 odsto), Bošnjaci (1,82 odsto), Romi (1,44 odsto) Jugosloveni (1,08 odsto), Hrvati (0,94 odsto), Crnogorci (0,92 odsto), Albanci (0,82 odsto) i drugi. Najveći broj manjina živi u Vojvodini.

Jezik, pismo i vera

Zvanični jezik je srpski, a zvanično pismo ćirilica. Kako se Srbija odlikuje regijama koje su etnički vrlo raznovrsne, u multinacionalnim sredinama u upotrebi su i mađarski, slovački, rumunski, hrvatski… U školama se uči i veoma je rasprostranjeno i latinično pismo.

Srpski jezik pripada grupi južnoslovenskih jezika. Posle reforme koju je izvršio Vuk Karadžić 1868. godine, srpska ćirilica ima 30 slova, a uči se po principu – piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano.

Stanovništvo u Srbiji je najvećim delom pravoslavne veroispovesti (84,98 odsto). Slede rimokatolici (5,48 odsto), muslimani (3,2 odsto), protestanti (1,08 odsto), a prisutne su i druge religije.

Srbija nema državnu religiju – verski praznici se ne tretiraju kad državni.

Gostoprimstvo, glavna karakteristika srpskog naroda

Gostoprimstvo kao da je urođeno narodu Srbije, a osmeh, srdačnost i dobro raspoloženje glavna su karakteristika domaćina i garant dobrog provoda i uživanja. U Srbiji je gostoprimstvo uobičajeno pa često taj topao i srdačan doček i prisnost iznad uobičajne iznenadi mnoge goste i ostane im u najlepšem sećanju. Zato se ne iznenadite kada vas u Srbiji poljube čak tri puta, jer ovde je to običaj, a kada pijete piće uzviknite “Živeli!” kako biste domaćinima uzvratili ljubaznost na najbolji način.

Narod koji voli festivale i slavlja

U Srbiji za veselje uvek ima razloga. Pa i kada ga nema, temperamentan i veseo srpski narod uvek nađe put do šale i način da se proveseli. Tradicionalne manifestacije koje obiluju zabavom, muzikom i gurmanlukom su pravo mesto za upoznavanje razigranog temperamenta stanovnika Srbije.

Next Post

Preporučujemo članak

Nadji u kategoriji

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE