Prijedlog jelovnika za zatvorenike izrađuje povjerenstvo koje čine liječnik ili netko drugi medicinske struke, kuhar, službenik koji nabavlja hranu i predstavnik zatvorenika

Školski jelovnik trebao bi imati više mliječnih proizvoda, bolnički, odnosno domski, kvalitetnije namirnice, a zatvorski više svježeg voća i povrća, zaključak je nutricionistice Nataše Šoštarić.

Analizirala menije

Ona je za 24sata analizirala tri vrste menija koji se kuhaju i serviraju u institucijama: bolnički, odnosno domski iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad, školski iz Osnovne škole Ive Andrića u Zagrebu te zatvorski od Uprave za zatvorski sustav.

U školama je situacija specifična, budući da učenici u njima ne borave tijekom cijeloga dana pa samim time imaju manje obroka od zatvorenika i štićenika domova, koji u ustanovama žive i spavaju. Učenici u školi imaju tri obroka: jutarnji mliječni obrok, ručak i užinu, za koju je najčešće pecivo, voće ili jogurt, tek toliko da učenici nešto prigrizu i izdrže do odlaska kućama.

– Općenito jelovnik ne izgleda loše – zastupljena su variva, petkom i riba, a voće je zastupljeno više-manje svaki dan. U Hrvatskoj postoje nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnoj školi (2013) prema kojima bi mlijeko i mliječni proizvodi svakodnevno trebali biti zastupljeni u prehrani u količini od 500 ml dnevno. U ovim jelovnicima nije baš svaki dan zastupljena dovoljna količina mliječnih proizvoda – smatra dipl. ing. prehrambene tehnologije Nataša Šoštarić, iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma.

Foto: 24sata.hr

Najokorjeliji kriminalci, ako prakticiraju vegetarijanstvo, mogu tražiti posebni menu na kojem će se naći odresci od povrća, sojinih medaljona i pohanih tikvica ili patlidžana. Oni koji jedu ribu, petkom će se u zatvorima moći osladiti, primjerice, rižotom od morskih plodova.

S druge strane, štićenici Doma za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad, socijalne ustanove, neće svaki petak, obvezno imati riblji meni.I psihijatrijski bolesnici u Vrapču petkom će često imati riblji meni, no na njihovu stolu uglavnom će se naći panirani riblji odrezak jer za svježu ribu novca nema.

U bolnici Vrapče jelovnici ovise o tomu jesu li u pitanju, primjerice, dijabetičari, ili pacijenti koji iz određenih razloga moraju biti na posebnoj prehrani.

U Loborgradu su često na stolu variva, a uleti tu ragu od pilećih želučeka ili tjestenine u više varijacija. Za užinu štićenici najčešće dobivaju voće, ponekad kekse i čaj te kruh i jogurt.

– Nisu navedene količine koje se serviraju, no pretpostavljam da imaju normative prema kojima raspodjeljuju hranu prema spolu, dobi i fizičkom stanju. Prema procjeni, dnevne količine bi trebale biti dovoljne i prehrana je raspoređena u 5 dnevnih obroka što je u skladu s preporukama. Sama kvaliteta izbora namirnica bi mogla biti bolja. Riba nije zastupljena barem jednom tjedno, a mogla bi biti i 2 puta. Češće se konzumira crveno meso, a rjeđe meso peradi. Često su na jelovniku prerađevine od crvenog mesa (jeger, kobasice). Voće je zastupljeno svaki dan, no bilo bi dobro da je zastupljeno u većoj količini – kazala je Šoštarić.

Foto: 24sata.hr

Menije rade liječnici i kuhari

Namaz ili narezak za doručak, varivo najmanje jednom na tjedan, salame, jaja ili žgance za večeru jesti će zatvorenici u zatvorima i kaznionicama. Svakim danom imaju po tri obroka, a zatvorenicima koji rade poslužuju i dopunski, topli ili hladni obrok.

– Prijedlog jelovnika za zatvorenike izrađuje povjerenstvo koje čine liječnik ili netko drugi medicinske struke, kuhar, službenik koji nabavlja hranu i predstavnik zatvorenika, a potom ga tjedno utvrđuje upravitelj kaznionice, odnosno zatvora – rekli su nam iz Uprave za zatvorski sustav.

Uz tri glavne vrste jelovnika, redovite, vegetarijanske i dijetalne, postoji još i vjerski, odnosno prigodni jelovnik, koji se priprema za vjerske blagdane.

– Prema podacima koje su poslali, dnevni kalorijski unos je i više nego dovoljan ako se radi o prosječnom zdravome muškarcu.

Zatvori proizvode hranu

Što se tiče raznovrsnosti posluženih namirnica, primjećujem da se voće poslužuje u manjim količinama, dok s druge strane namirnice poput hrenovki, salama i mesnog nareska često su zastupljene u prehrani. Jelovnici su bogati proteinskim namirnicama i jednostavnim ugljikohidratima, dok su namirnice poput povrća, voća i složenih ugljikohidrata manje zastupljene u prehrani. Također, ne primjećujem značajnu razliku između “dijetalnog” i “običnog” jelovnika – kaže nutricionistica.

Smatra da bi se u kreiranje hrane trebalo uključiti nutricionista koji bi mogao jasnije i stručnije definirati jelovnike te ponuditi opcije koje bi na kraju i manje koštale, a sigurno bi nutritivno bile kvalitetnije.

Foto: 24sata.hr

Iako zatvorenici ne smiju naručivati jelo izvan kaznionice niti primati pakete s hranom, neke namirnice kojih nema na meniju, ako žele, mogu kupiti u zatvorskoj trgovini. Većina namirnica u zatvorske kuhinje dolazi iz njihove vlastite poljoprivredne proizvodnje. Naime, od 2004. godine kaznionice, odnosno zatvori organizirani u šest regija na poljoprivrednim gospodarstvima kojima upravljaju proizvode povrće, voće, meso, mlijeko i jaja.

Zatvorski sustav na taj se način tijekom 2016. godine opskrbio s otprilike 332 tone povrća, 225 tona mesa, 136.000 litara mlijeka i 248.000 komada jaja. Osim uštede, to omogućuje kaznionicama, odnosno zatvorima opskrbu svježim i zdravim namirnicama, čime se pridonosi kvaliteti prehrane zatvorenika.

Komentarišite ovaj Članak

Komentara