Saznajte kako biljkama smanjiti izlučivanje sokova za varenje kod prenadraženog želuca uz pomoć velebilje.

Jedna je od najotrovnijih domaćih biljaka. Na njenu opasnost upućuje nas već i neobična boja (smeđe ljubičasta) cveta i ploda (crna, sjajna boba). Budući da je veoma otrovno, velebilja se ne može direktno upotrebljavati.

U medicini se primenjuje samo prema strogim medicinskim propisima, u obliku preparata koji se prave samo u apoteci ili u industriji lekova.

Velebilja raste kao visoka i trajna zeljasta biljka. U zemlji ima vrlo razvijen i snažan podanak, koji je razgranat i kvrgav. Iz njega izbija više od dva metra visoka i razgranata stabljika. Listovi su joj dosta veliki i jajasti, čitave ivice i tamnozelene boje. Obešeni na kratkim dršcima razvijeni i zvonasto cevasti cvetovi jesu smeđe ljubičaste boje. Plod je sočna i sjajno crna boba, veličine manje trešnje. Svi su delovi velebilja vrlo otrovni. Česta su trovanja zbog uživanja sočnih boba.

Za lečenje se beru podzemni delovi (Radix Belladonnae) i listovi (Folium B.). Podzemni se delovi kopaju najbolje u proleće, i to od primeraka starih tri-četiri godine. Listovi se beru u vreme kada biljka cveta (od juna do avgusta) ili, tačnije, u vreme kad plod počinje sazrevati. I u lišću i u podzemnim delovima ima mnogo (0,35—0,4 posto) alkaloida hiosciamina, atropina, beladonina itd. Pojedini alkaloidi velebilja deluju u prvom redu na razne centre nervnog sistema, podražujući ih ili smanjujući njihovu napetost. Naročito hiosciamin i atropin izazivaju nemir, delirijum i sl.

Proširujući krvne žile, jačaju rad srca i organa za disanje. Naprotiv, skopolamin umiruje, pa s morfijumom i eterom deluje narkotično. Delovanjem alkaloida može se opravdati i primena velebilja u medicini, koja je odredila tačne načine upotrebe (npr. maksimalne doze). Inače se velebiljom leče bolesti želuca (katara, čira, opstipacije, kao i generalno kod prekomerne kiseline u želucu) i creva, astma, hripavac, razne nervne i kožne bolesti, hipertonija usled arterioskleroze itd.

Trljanjem svežim lišćem narod leči bolesna mesta. Alkaloide velebilja nalazimo kao sastavne delove mnogih gotovih preparata. Slično delovanje na razdražen želudac usled prekomernog izlučivanja sokova ima i solanin, alkaloid koji sadrže neke alkaloidne biljke iz roda Solanum (npr. Solanum nigrum L.).

Izvor:kako.hr

Komentarišite ovaj Članak

Komentara