Gotovo 3.000 pedofila u crkvi – Svet

491
SHARES
1.4k
VIEWS


Izveštaj nezavisne komisije o Katoličkoj crkvi u Francuskoj

Gotovo 3.000 pedofila u crkvi 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Između 2,900 i 3,200 pedofila zauzimalo je neke položaje u Katoličkoj crkvi od 1950.tih godina prošlog veka, pokazuju nalazi istrage nezavisne komisije o francuskoj Katoličkoj crkvi.

Izveštaj je, kako prenosi euronews.com, otkrio šokantne podatke o seksualnom zlostavljanju dece.

Izveštaj komisije, koja je na uvid imala i arhive crkve, suda i policije, kao i razgovori sa svedocima, biće objavljen sutra, ali su neki detalji već procureli u javnost.

„Bolno je zbog činjenice šta su žrtve pretrpele. Što se zlostavljana tiče, osećam stid, ne mogu da razumem“, rekao je jedan francuski nadbiskup Rimokatoličke crkve.

Komisiju je 2018. osnovala Biskupska konferencija Francuske kao odgovor na sve veći broj tužbi za seksualno zlostavljanje.

Nakon što je na početku istrage pokrenuta poverljiva telefonska linija počeli su da primaju hiljade poruka javnosti. Dve i po godine kasnije dobili smo izveštaj od 2.500 stranica, kaže Žan-Mark Sovi koji je vodio komisiju.

Očekuje se da će predstavnici žrtava biti prisutni kada izveštaj bude zvanično sutra objavljen.

U junu je  poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo kazao da je kriza seksualnog zlostavljanja Katoličke crkve „globalna katastrofa“.Source link

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.