Ekonomija bez granica – Ekonomija


Poruke sa ekonomskog samita SAD – Balkan

SPECIJALNO ZA DANAS

Prvo nešto o kuriozitetima. Kako se požalio Čarls Dilon (glavni organizator prošlonedeljne poslovne konferencije SAD – Balkan), ne malo vremena u završnoj fazi priprema oduzeli su mu čuđenja i protesti iz ovdašnjih ambasada Grčke, Rumunije i Bugarske što biznismeni i zvanični predstavnici tih zemalja iz našeg regiona nisu bili pozvani na ovu, kako je najavljeno, ubuduće tradicionalnu manifestaciju.

Dilon navodi da nije sasvim siguran da su nadležni u Atini, Bukureštu i Sofiji bili na kraju potpuno ubeđeni da tu možda nije bilo i nečeg drugog osim generalne koncepcije domaćina iz Merilenda, koji su za balkanske učesnike konferencije predvideli samo predstavnike Albanije i država nastalih posle raspada poslednje Jugoslavije. Odnosno, imajući u vidu tu nepotrebnu diplomatsku gužvu, apsolutno su bila razumljiva njegova uveravanja da će ta tradicionalna smotra biznisa i politike ići ubuduće pod firmom „Samit SAD – Zapadni Balkan“, kako se to (uz povremena izvinjavanja Slovencima) inače već uveliko primenjuje u stejtdepartmenskoj praksi za države iz našeg regiona koje Amerika požuruje i konkretno podstiče da se uključe u evroatlantske integracije.

Dogovoreno je da se ova akcija približavanja i povezivanja američko-zapadnobalkanskog biznisa pretvori u tradiciju, uz iščekivanje, izraženo sa više strana, da već sledeći put to bude u kompletnom sastavu. Konkretno to se odnosilo na Srbiju koja je bojkotovala svoje učešće zbog prisustva delegacije samoproklamovane Republike Kosovo i time bila simbolično zastupljena samo sa izveštačem jednog nezavisnog beogradskog dnevnog lista. Znalo se, doskora, da Balkan ima „višak istorije“, ali to se sad menja nabolje. Sad ima mnogo manje istorije, a mnogi više biznisa. Balkan se pretvara u region velikih ekonomskih mogućnosti. Pokazuje se želja za mirnim razvojem, uz ravnopravnu saradnju svih zemalja sa tog prostora,“ rekao je Tom Kantrimen, zamenik pomoćnika državnog sekretara u Stejt departmentu.

Pored Kantrimena, javno razočaranje zbog odsustva učesnika iz Srbije izrazila je i Mimoza Kusari Ljilja, ministar trgovine i jedan od potpredsednika Tačijeve vlade u Prištini: „Ekonomija nema i ne sme da ima granice. Mi smo potpuno svesni toga i izražavam žaljenje što na ovom skupu nema predstavnika Srbije, s kojom smo u Briselu upravo počeli dijalog o više tehničkih pitanja. Naš region je isuviše mali da bi bio podeljen, da ima prepreke i političke probleme“.Source link

Povezano sa ovim člankom

Slični članci

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.