Za Dom spremni na kostima partizana

0
16

HOS-ova ploča s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ skinuta je iz Jasenovca i postavljena je na novoj lokaciji Trokut u Novskoj

Podsjetimo kako su veterani HOS-a početkom decembra prošle godine, u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesano za “Za dom spremni”.

Cijeli jučerašnji dan u Hrvatskoj bio je prepun isčekivanja u vezi sa skidanjem ploče Hrvatskih obrambenih snaga.

Na kraju se došlo do ovog nakaradnog “kompromisnog” rješenja dijaloga između Vlade Hrvatske i predstavnika HOS-a

Suštinski ne radi se ni o kakvom kompromisu, već o porazu aktuelne političke vlasti u Hrvatskoj, koja je ustuknula pred radikalnim i fašistoidnim elementima oličenim u figuri opskurnog Marka Skeje, jednog od najvećih zagovornika ideje Ante Pavelića.

Hosovci su na press konferenciji rekli da su dobili rješenje o registraciji udruženja od Ministarstva uprave Hrvatske, čime su ponovo potvrđeni njihovi simboli,odnosno grb u kojemu se spominje i “Za Dom Spremni.”

“Za dom spremni’ ima putovnicu i osobnu. HOS je prezime, a ZDS je ime. Pod tim znakom su se hrvatska djeca borila. On je legitiman od prvog dana, a najsvetiji znak ‘Za dom spremni’ se nije mogao uništiti. Mi bi bili najveće ništarije da smo to dopustili”, rekao je Skejo.

I dok su HOSovci suvereni u svojim izjavama mora se priznati da je reakcija hrvatske Vlade na čelu sa Andrejem Plenkovićem bila potpuno mlitava i neodređena.

Falio je čvrst i jasan stav, a nasuprot tome dobili smo ovu reakciju premijera Harvatske

“Ja sam najavio da ćemo riješiti ovo pitanje. S obzirom da je slogan “Za Dom spremni” po nizu aspekata neprihvatljiv da bude u Jasenovcu, mi smo to pitanje riješili kao jedno od pitanja koje stvara prijepore u društvu. To smo napravili tako da smo ploču danas premjestili iz Jasenovca u Novsku u područje koje se zove Trokut, a gdje su ranije postavljena spomen obilježja vojskama koje su branile zapadni dio Slavonije”

Dakle, rješenje za skidanje ploče pronašlo se – u premještanju iste. A da bi se umirila ljevica u Hrvatskoj,  Plenković je rekao kako se traži dugoročno rješenje koje uključuje “zakonsko reguliranje korištenja simbola i znakova totalitarnih sustava”. U množini. Jer današnja Hrvatska ne može “trpjeti” da samo jedan – ustaški sistem-bude označen kao totalitarni.

Drugim riječima, za pretpostaviti je da će se zakonski regulisati i slovo “U” ali i partizanska zvijezda, a što je besmisleno i u najmanju ruku uvreda za sve antifašiste i normalne ljude.

Nadalje, za Plenkovića je neprihvatljivo da “za Dom spremni” bude u Jasenovcu, ali je prihvatljivo da to bude u Novskoj. Vrhunsko licemjerje.

Petar Vidov, urednik hrvatskog Faktografa tvrdi kako je Andrej Plenković, koji se voli predstavljati kao uglađeni političar s evropskim pedigreom, igrokazom preseljenja sporne ploče s jednog mjesta na drugo propustio važnu šansu da se dokaže kao ozbiljan lider koji zna što radi.

“Suočen s problemom koji se u nekoliko sati može riješiti bazičnim alatom poput odvijača, on je najprije osnovao povjerenstvo, a zatim pristao postati taocem suludih prohtjeva marginalne skupine nacionalističkih radikala, sve u strahu od otuđenja HDZ-ove biračke baze. Krajnje ironično, postigao je baš suprotan efekt. Upravo ga je ta prikazana neodlučnost u situaciji koja nije zahtijevala ništa više od jednostavnog “da” ili “ne” odgovora skupo koštala u očima birača.” dodaje naš sagovornik.

Eugen Jakovčić, iz Documente, Centra za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba se pita zašto je hrvatski premijer ušao u pregovore s notornim neofašistima to samo on zna te da bi pad vlade i novi izbori bili najprihvatljivije rješenje za ovu sramotu.

“Za dom spremni je koljački pozdrav i tko tvrdi drugačije ima ozbiljnih problema. Premijer i njegov ministar unutrašnjih poslova, pod izlikom da nas suočavaju s prošlošću, na do sada nevidjen način rehabilitiraju ustaški totalitarizam i otvaraju prostor za poplavu ustašoidnih znakova po cijeloj Hrvatskoj” ističe Jakovčić za BUKU.
Vidov dodaje kako je problem ploče u Jasenovcu Plenkovićeva vlada sama stvorila a vlast koja nije sposobna nositi se s jednom običnom spomen pločom teško može riješiti druge, puno kompliciranije probleme s kojima se Hrvatska danas suočava.

“Marginalnu provokaciju svojom su neodlučnošću pretvorili u događaj od prvorazrednog nacionalnog značaja, u temu za novinske naslovnice i udarne minute televizijskih dnevnika. A u sposobnosti Vlade koja se bavi proizvodnjom problema umjesto njihovim rješavanjem, malo tko može vjerovati. Osim ako je ta Vlada HDZ-ova.Onda će njihovi birači za njih ionako glasati, bilo zbog oportunizma, bilo zbog navike” kaže Vidov.

Odoše ustaše na kosti partizana

HOS-ova ploča sa natpisom “Za Dom spremni” je postavljena na lokalitet Trokut, 20-ak metara mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Jasenovac i Novsku i koja je minirana u jesen 1992. i u kojoj je bilo oko 650 ljudskih ostataka.

Sa tog područja iz kotara Novska Jasenovac prema logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi – Srba, Roma, Hrvata, Židova, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a

Nekadašnja spomen kosturnica

Antifašistički vjesnik piše kako će odlukom o premještanju ploče sa natpisom “Za Dom spremni” na lokaciju Slavonski Trokut biti izvađen još jedan kostur iz ormara.

“Tačnije, njih više stotina sahranjenih dvadesetak metara od lokacije na kojoj je 2009. godine svečano otkriveno Spomen-obilježje 314 hrvatskim braniteljima poginulim na novljanskoj bojišnici jeseni i zime 1991. godine”

“Naime, na istoj je lokaciji, smještenoj uz cestu koja od Pakraca preko Slavonskog Trokuta vodi prema Novskoj, 1961. godine podignut spomenik i spomen-kosturnica palih boraca i žrtava fašističkog terora. Autor spomenika je akademski kipar Stanislav Mišić, a spomenik i kosturnica su 1973. godine upisani u registar zaštićenih spomenika kulture” piše Antifašistički vjesnik u tekstu “Ustaški pozdrav na kostima stotina partizana”

Taj Spomenik je miniran i gotovo u potpunosti devastiran tokom prve polovine 1990-ih godina, bronzani elementi su ukradeni, a ostatak strukture postamenta, kao i sama podzemna kosturnica prepušteni su propadanju i zaboravu.

Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

“U cijeloj ovoj priči nije sporna i skandalozna samo izgradnja spomenika braniteljima na istoj lokaciji na kojoj se nalazi minirani spomenik i kosturnica s posmrtnim ostacima nekoliko stotina partizana poginulih u konačnom oslobađanju Hrvatske – ista ta, 21. srpska divizija oslobodila je 1945. godine, primjerice, Novu Gradišku, Novsku i Jasenovac! Postavljanje spomen-ploče na kojoj se i dalje nalazi notorni fašistički pozdrav ‘Za dom spremni’ nedaleko zapuštene grobnice partizana koji su svoje živote ostavili u borbi protiv okupatora i ustaša, predstavlja jednako velik problem kao i njezino postavljenje u Jasenovcu” piše u tekstu Antifašističkog vjesnika.

Fažizam i civizovano društvo ne idu zajedno!

Urednik Faktografa kaže da su činjenice oko priče s HOS-ovom pločom u Jasenovcu od prvog dana potpuno jasne: fašistička simbolika u civiliziranim društvima ne bi smjela imati pravo javnosti, a “Za dom spremni” je nedvojbeno fašistički, odnosno ustaški pozdrav.

“Nažalost, Hrvatska danas, u 2017. godini, očigledno još nije civilizirano društvo. Barem ne dovoljno da trezveno promotri vlastitu povijest i pomiri se s greškama svojih predaka” naglašava Vidov.

Jakovčić kaže kako “spomen ploča poginulim braniteljima sa koljačkim pozdravom, od jučer u obližnjoj Novskoj na mjestu nekadašnje spomen kosturnice partizanima koji su oslobađali Jasenovac od ustaša, od samog početka isključivo predstavlja spomen na tu tzv. državu koja je u svoje temelje ugradila genocid na Srbima i Holokaust nad Židovima.”

“Ona je povijesna sramota, ona nikada nije bila država hrvatskog naroda i to prvenstveno zahvaljajući hrvatskim partizanima i snažnom antifasističkom pokretu” ističe Jakovčić.