NAJAVILI INVESTICIJE Kinezi bi da ulažu u Šabac

0
473

Desetočlana kineska delegacija, koju su predvodili Miao Yulong, generalni direktor kompanije Long Ying, i Cai Qingfeng, generalni sekretar kineske unije industrijalaca i investitora, boravili su juče u Šapcu kako bi se upoznali sa privrednim potencijalima i važnim gradskim projektima.

Nakon posete kineskog predsednika Srbiji, investitori iz Kine dolaze u srpske gradove gde im se nude konkretni projekti, što je i bila tema sastanka sa predstavnicima Grada Šapca.

Razgovaralo se o autoputu od Rume do Šapca, industrijskog zoni, luci, potencijalima u poljoprivredi i turizmu.

Gosti iz Kine najviše interesovanja pokazali su za autoput, luku i Sava park. Cilj sastanka je bio upoznavanje kineskih privrednika sa ponudom Šapca.

– Mi smo vrlo konkretni i praktični. Predstavili smo ono što Šabac zaista može da učini boljim mestom za život. Glavne teme su bile autoput i most preko Save, transportna i putnička luka i Sava park kojim se 300 hektara uz reku Savu pretvara u potpuno novi koncept turizma. Kineski partneri su vrlo zainteresovani i dalji razgovori su izvesni – rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Miao Julong, generalni direktor kompanije Long Jing, ocenio je da su svi projekti izvanredno dobro pripremljeni.

– Projekti su ozbiljni i dokumentovani. Mi to znamo jer već šest meseci ispitujemo Šabac i raspolažemo velikim brojem podataka. Privredna komora industrijalaca i investitora Kine, koja se upravo registruje u Beogradu, i kompanija Long Jing zainteresovani su za realizaciju svih projekata koju nam predstavljeni u Šapcu. Želimo i očekujemo ubrzan ravoj Šapca pod vođstvom gradonačelnika Zelenovića – poručio je Miao Julong.

Sai Kungfeng, generalni sekretar kineske unije industrijalaca i investitora, objasnio je da je njegov zadatak da se ovo telo registruje u Beogradu.

– Šabac je lep grad upečatljive tradicije i mi se nadamo da će kineski privrednici doneti još bolju budućnost. Prema našim prvim procenama i analizama, sve ponuđene projekte ćemo prihvatiti. Mi smo od predsednika naše države dobili zadatak da počnemo poslove i zato smo ovde – istakao je Sai .

Nakon sastanka u Gradskoj kući, delegacija kineskih privrednika posetila je Severozapadnu radnu zonu, luku i akvatorijum, a održan je i sastanak sa Privrednim savetom grada.