Kustu u Kanu odbili zbog Putina

0
281

Film “Na Mliječnom putu” u režiji Emira Kusturice (61) koji je premijerno trebalo da bude prikazan na ovogodišnjem Kanskom festivalu, nije se našao na spisku filmova ove prestižne manifestacije.

Nastavlja po svom: Emir Kusturica

Dvostruki dobitnik Zlatne palme za filmove “Otac na službenom putu” i “Podzemlje”, kao i dobitnik specijalne nagrade “Roberto Roselini” za film “Dom za vešanje”, nije dobio priliku da kanskoj publici predstavi svoj najnoviji filmu u kome igra i glavnu ulogu pored Monike Beluči.

Odbijanje da prihvati ostvarenje “Na Mliječnom putu” na kojem je Kusturica radio četiri godine žiri je obrazložio time što je film poslat nakon naznačenog roka, zbog čega njegovi članovi nisu imali vremena da ga pogledaju.

– Film je bio poslat, ali nisu ga čak ni pogledali. Ja to ocenjujem kao neku vrstu udarca ili plate zbog mojih prijateljskih odnosa s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom – rekao je Kusturica za moskovsku Nacionalnu službu novosti. On ističe da nikada ranije razlog za odbijanje učešća na festivalu nije bila činjenica da je film poslat nakon naznačenog roka.

Poziv za Konerija

Na ovaj jedinstveni skup pozvani su i ukrajinski istoričar Petro Toločko i njegov kolega iz Kembridža Nil Kent, laureat državnih nagrada SSSR-a i Rusije Vladimir Gostjuhin iz Belorusije, zatim glumci Šon Koneri i Stiven Sigal, režiser Pavel Lungin, glumac i muzičar Petar Mamontov, brazilski pisac Paulo Koeljo, francuski pisac Frederik Begbede, ruski glumci i javne ličnosti Konstantin Habenski i Čulpan Hamatova i američki režiser Oliver Stoun.

Međutim, odbijanje u Kanu nije obeshrabrilo čuvenog reditelja koji je dan kasnije održao sjajan koncert u Parizu koji je počeo izvođenjem – ruske himne! Publika je odlično prihvatila ovu ideju, a mnogi su himnu slušali stojeći.

– Bio je to izvrstan koncert. Zbog čega smo odlučili da počnemo upravo od himne Rusije? To je lepo, ona nam se sviđa – rekao je Kustin producent Mirko Radenović.

Kusturica, koji dobro poznat po svojim oštrim stavovima prema Zapadu i kao veliki protivnik globalizacije, odlučio je da zajedno sa svojim istomišljenicima iz sveta kulture, nauke, sporta i medija iz raznih zemalja organizuju 6. i 7. maja forum i festival u Drvengradu i Višegradu koji su posvećeni godišnjici velike pobede i oslobođenja Evrope od nacizma, saopštio je jedan od učesnika tog programa, muzičar grupe Braća Karamazovi Oleg Karamazov.

Kusta i Braća Karamazovi

Planirano je da na forumu i festivalu učestvuju Emir Kusturica i njegov No smoking orkestra i kijevski muzičari Braća Karamazovi, koji će nastupiti zajedno s Rusima Vladimirom Šahrinom i Vladimirom Bugenovom, Jevgenijem Margulisom i Aleksejem Romanovom. Na scenu će izaći i muzički sastavi istočne Evrope, među kojima su i bendovi iz balkanskih zemalja.

– Održavanje foruma čiji je Kusturica organizator biće prva etapa u stvaranju građanskog međunarodnog pokreta koji se formira oko sveljudskih tradicionalnih vrednosti: dobra, mira i ljubavi među ljudima, pravednog uređenja sveta, borbe protiv svih vidova sukoba na planeti – naveli su organizatori manifestacije, a prenosi Sputnjik.

– Neophodnost solidarnih zajedničkih akcija u svetskoj kulturi i medijskoj sferi, čiji je cilj suprotstavljanje obnovi ideje fašizma u savremenom svetu, što će biti i glavni smisao u radu foruma – dodao je Karamazov. Dan kasnije 7. maja u Višegradu u Republici Srpskoj biće održan muzički festival koji bi trebalo da otvori predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.