Pacijent ubio medicinsku sestru

0
757

U šabačkom Domu zdravlja Vukašin Vilotić usmrtio je nožem Ljubinku Popović u vreme pauze dok je čekao recepte

Šabac – Strašan zločin desio se danas u šabačkom Domu zdravlja, pacijent Vukašin Vilotić (40) ubio je medicinsku sestru Ljubinku Popović (57). Sumnja se da je on u vreme pauze, oko 11 časova, ušao u sobu medicinske sestre i usmrtio je nožem. Nakon zločina nastavio je mirno da sedi u čekaonici, gde su ga kasnije i uhapsili pripadnici šabačke policije, koji su opkolili zgradu i izveli ga na sporedni ulaz.

Vilotić, inače psihijatrijski bolesnik, iz sela Bojića, došao je u šabački Dom zdravlja po recepte koje mu je davao psihijatar. Pacijenti nisu primetili da je bio agresivan pre nego što je ušao kod Ljubinke.

Nesrećnu ženu našla je servirka Slobodanka Pajić. Vidno potresena, kaže da joj se nikada iz glave neće izbrisati užasan prizor: Ljubinka je ležala u lokvi krvi, krkljala, i samo je trzajima noge davala znake života. Pored nje se nalazio kuhinjski nož.

Iako su urgentni centar i operacioni blok vrlo blizu Doma zdravlja, tim lekara nažalost nije uspeo da zaustavi krvarenje iz aorte nesrećne žene.

Medicinski radnici ogorčeno govore da se dešavalo da im nezadovoljni i ljuti građani prete i vređaju ih, ali da nisu mogli ni da sanjaju da bi se ovakav zločin mogao dogoditi.

U saopštenju Doma zdravlja navodi se da nijedno upozorenje zdravstvenih radnika na ugroženost njihove profesije i pretnje koje im upućuju na svakodnevnom poslu nije naišlo na pravi odgovor države i zakonodavstva. Da li je potrebno da se dogodi ovakva tragedija da bi neko počeo da razmišlja o statusu službenog lica za medicinske radnike, pitaju u Domu zdravlja.

Kako je potvrđeno u Višem javnom tužilaštvu, Vilotiću je određeno zadržavanje od 48 sati.

On je pre nekoliko godina izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je zgazio dete. S mesta nesreće je pobegao, a pravdao se time da je bio u šoku. Odležao je kaznu i često se žalio na navodno loše zatvorske uslove.

M. Eraković

————————————————————————————————-

Lončar: Odmah pokrećemo inicijativu za izmenu zakona

ŠABAC– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar osudio je današnje ubistvo medicinske sestre u Domu zdravlja u Šapcu, najavljujući da će odmah biti pokrenuta inicijativa za izmenu zakona po kome bi svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove bio tretiran kao jedno od najtežih krivičnih dela.

”Više nema šta da se čeka. Odmah pokrećemo inicijativu za izmenu zakona da se svaki napad na medicinskog radnika u okviru zdravstvene ustanove tretira kao jedno od najtežih krivičnih dela i da se za takve napadače predvide najstrože kazne”, rekao je Lončar koji je danas obišao Dom zdravlja u Šapcu, prenosi TAnjug.

Kako je navedeno u saopštenju, ministar je najoštrije osudio današnji incident koji se dogodio kada je pacijent nožem napao medicinsku sestru na radnom mestu i naneo joj smrtonosne povrede, ocenjujući da zdravstvene ustanove moraju da budu oaze mira, mesta gde se građanima pruža pomoć i spašavaju životi, a ne mesta gde deca ostaju bez roditelja samo zato što rade svoj posao.

Lončar je podsetio da je nedavno dobio podršku svih sindikata u zdravstvu, kao i ostalih zdravstvenih institucija, ali i zaštitnika građana Saše Jankovića i poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, da se medicinski radnici dodatno zaštite na svojim radnim mestima, a da posle incidenta u Šapcu to mora odmah da se sprovede. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име