Vitki i zdravi: Barene namirnice skidaju kilograme i regenerišu jetru

0
537

Lako razgradivi proteini iz namirnica podstiču bolji rad jetre i zato možete posle prazničnih dana koji su opteretili vaš organizam teškom hranom koristiti ovaj dijetalni režim ishrane.

Masna, kalorična hrana puna holesterola i koja čašica više alkohola, za samo nekoliko dana uživanja u čarima praznične trpeze, mogu da opterete jetru, žučne puteve i izazovu akutno zapaljenje. Adekvatni dijetalni režim, koji uključuje dovoljan broj kalorija kao pravilan odnos osnovnih hranljivih sastojaka, osnovna je preporuka kod akutnog zapaljenja jetre.

Pročitajte i… Brzo i lako rešenje: 24 saveta za ravan stomak bez muke

Najviše kalorija trebalo bi uzimati iz ugljenih hidrata, kojima su bogate žitarice, voće, povrće i med. Preporučeni izvor belančevina su: nemasno meso, posni sveži sir, obrano mleko, riba. Količinu masti potrebno je maksimalno smanjiti (od 40 do 60 grama dnevno), a najbolje je koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje). Povrće i voće se može jesti sirovo ili kuvano. Salata se priprema sa nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovim sokom. Nije preporučljivo pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, prženje. Hranu bi trebalo uzimati u češćim, manjim obrocima.

Kod akutne upale jetre nekoliko dana se daje stroga, takozvana čajna dijeta kada možete da pijete samo čajeve i jedete kompote, a nakon smirivanja simptoma sprovodi se zaštitna dijeta.

Kako izgleda nedeljni meni po danima ovog dijetalnog režima pogledajte na sledećim stranama…