Utvrđene zloupotrebe direktorke

0
449

Još trećeg juna direktorka Predškolske ustanove “Naše dete” Marica Vuletić podnela je ostavku iz moralnih razloga i, kako je navedeno, “zbog višemesečnog prisustva inspekcija koje ometaju redovan rad rukovodstva ustanove”. Ostavke su podneli i članovi Upravnog odbora. Nakon toga na insistiranje Sindikata “Nezavisnost” obelodanjen je zapisnik inspekcije Ministarstva prosvete o izvršenom nadzoru u PU “Naše dete”, piše Danas.

Konstatovano je da ustanova nije poštovala proceduru oko dobijanja dozvole za proširenu delatnost, niti je postojao ugovor sa osnivačem, Gradom Šapcem, o pravu na izdavanje poslovnog prostora. Izdavanje paviljona na Letnjikovcu firmama i sportskim društvima naplaćivalo se u korist PU “Naše dete”. Ova sredstva išla su na putovanja, čak i u inostranstvo, za troškove goriva, i to višestruko većih od dozvoljenih, stimulisanje podobnih radnika i plaćanje seminara jednih te istih vaspitača. Inspekcija je utvrdila da je bivša direktorka, i pored izričitog dopisa Ministarstva prosvete da se vaspitačima u predškolskom programu isplaćuje puna zarada, primenjivala nižu kvotu od 75 odsto zarade.

Zaposlenima su posebno teško pale pretnje otkazom i potcenjivački odnos direktorke kao i primena disciplinskih mera. Kruna svega je bilo angažovanje advokata iz Beograda koji je vodio disciplinske postupke protiv zaposlenih, a po zakonu to može samo direktor da radi ili drugi zaposleni po ovlašćenju direktora.

Zbog brojnih zloupotreba i propusta Granski sindikat “Nezavisnost” podneo je krivične prijave protiv bivše direktorke Marice Vuletić kao i v. d. direktora Olivere Pavlović, koja je ovu funkciju obavljala do početka decembra. Na zboru zaposlenih kandidat za novog direktora Sandra Mićić dobila je više od dve stotine glasova, dok je Olivera Pavlović dobila duplo manje glasova.

Inače, PU “Naše dete” brine se o tri hiljade mališana, i dobra je vest da se više ne prave spiskovi za upis u vrtić. U poslednjih nekoliko godina otvorena su dva nova vrtića, a renovirani su i uređeni oni stariji, tako da deca imaju pristojne uslove za boravak i igru.

Foto: PU Naše dete Šabac