Pakao grudnog odeljenja u Šapcu

0
1248

Ovo je moja lična priča i lično stresno iskustvo sa zdravstvenim centrom i grudnim odeljenjem bolnice Dr Laza Lazarević u mom gradu Šapcu.

Posle višednevne visoke temperature javio sam se ambulanti kojoj pripadam i upućen sam na vadjenje nalaza u Šabačku glavnu bolnicu gde mi je bilo još gore i gde su me uputili na grudno odeljenje, za koje nisam ni slutio da je preslikana žuta kuća sa istovetnim uslovima boravka a bogami i osoblja koje je tamo zaposleno.

Primio me je i pregledao Dr Jovanović (kasnije saznadoh da je taj dr i načelnik ) za čudo pregledao me je sasvim korektno i nakon pregleda sam upućen na odeljenje u sobu br 7, gde sam doziveo manji šok izgledom higijenom i uslovima u kojima borave pacijenti grudnog odeljenja Šabačke bolnice. po dobijenim entibioticima i inekcijama za skidanje temperature stanje mi je poboljšano.

Tu dolazi do kompletnije slike načina lečenja pacijenata teških bolesnika, kojima se po mom mišljenju na ovo odeljenju više smeši sveti petar nego što ih može očekivati porodica da se vrate zalečeni ili izlečeni.

Već po prispeću obroka i podnevnog deljenja terapije, slika je bila skoro kompletna

Navešću samo neke primere

  1. Naime servirke izuzetno ljubazne za razliku od bolničara koji se takmičiše čini mi se u neljubaznosti nadmenom i diktatorskom ponašanju prema teško bolesnim pacijentima. 

 

2. Bolničar koga su stari pacijenti oslovljavali sa ,,Joca” je prišao pacijentu kojem je bilo toliko loše da je jedva izgovarao po koju reč i bez pripreme alkoholom na mesto uboda ZABIO mu inekciju na brutalan način kao da se radi o životinji koja je mrtva već dve godine. Pacijent je kroz jauk i suze prozborio samo ,,boliiiiii” našta mu je veliki bolničar joca kroz zube rekao TRPI!

3. sledeće jutro je došao Miloš strašni (dečko od dvadesetak godina koji je istom pacijentu kome je tokom noći postalo još lošije i nadmenim glasom naredio da ustane jer treba da ga se reši! i otarasi jer ide pacijent za Kamenicu. Čovek naravno nije imao snage ni da se pomeri a ne da ustane našta ga je nadobudni klinac terao povicima i rečima da se ne folira, na moju reakciju da je mali kreten nadobudan i da dotera kolica kako bi pacijenta odvezao on je otišao i doterao ih i bukvalnio natovario pacijenta na njih ne obracajući pažnju na mnoge podlive i modrice koje pacijent ima. 

U toku dana sam se obraćao i doktorkama i ostalom osoblju kao i načelniku koji nisu imali niti komentar niti reakciju prema osoblju koje se nalazi na odeljenju grodnog odeljenja Šabačke bolnice.

Glavna sestra odeljenja je Danijela Djurašković koju sam video samo jednom pri poseti doktorke jednom pacijentu kao pratnju ili bodigarda ostalo mi je nejasno u kom svojstvu je pratila doktorku, i na moje insinuacije doktorki o nekorektnom neprofesionalnom ponašanju osoblja prema pacijentima nije progovorila ni jednu reč iako je u opisu radnog mesta (i pravilnikom i sistematizaciji i organizovanju radnih mesta) glavne sestre odeljenja i obavezna da posećuje pacijente jednom u toku radne smene, mi je ne videsmo nijedan dan niti je upitala bilo kog pacijenta ono što joj je u obavezi da pita i da prigovore proveri i preduzme odgovarajuće korake na koje ima zakonsko pravo prema svojim podredjenim osobljem.

Ovo nije usamljen primer i mnoge strašne priče kruže Šabačkom čaršijom o strašnim uslovima kojima su izloženi pacijenti grudnog odeljenja u Šapcu.

Krivična prijava protiv lekara šabačke bolnice zbog smrti pacijenta

316424_sabac01-krivicne-prijave-protiv-direktorke-i-lekara-sabacke-opste-bolnice-sestra-i-majka-pokojnog-dragana-malovica-su-ocajne-foto-s-becejic_f

Po izlasku iz kuće strave i videvši ono što videh nisam mogao da se otmem utisku da bolnice Srbije više nemaju svoju svrhu čak ni postojanja niti budžetskog finasiranja osoblja koje je tako okrutno i frustrirano prema pacijentima i narodu koji i njima i njihovim porodicama obezbedjuju egzistenciju.

Da napomenem da su me neki pacijenti upozoravali kada sam rekao da ću napisati ovaj tekst da to ne radim jer su vodeći doktori glavna sestra kao i polovina ostalog osoblja odeljenja članovi i funkcioneri SNS, ne mogu da se ne zapitam dali članstvo u nekoj partiji uključuje i odricanje odgovornosti za posao koji se obavlja, pogotovu za tako osetljive profesije kakvo je zdravstvo.

Poštovani čitaoci ovog teksta moja topla preporuka je da ukoliko je moguće održavate svoje zdravlje stabilnim jer u državnim ustanovama očigledno nećete dobiti adekvatnu negu niti izlečenje, već samo ponižavanja nemarnost i šikaniranje osoblja a veoma moguće i poneku bolest koju možete dobiti od pacijenata sa težim oboljenjima sa kojima ležite a koji nisu rasporedjeni i klasirani po tezini bolesti već kako ko dodje i gde mu se zadesi mesto. Naravno zdravstveni radnici se žale na loše stanje zdravstva itd itd ali malo truda i volje kao i profesionalnosti bi mnogo toga promenilo na radosta pacijenata.

Goran Urošević