Krivična prijava protiv lekara šabačke bolnice zbog smrti pacijenta

0
631

Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu juče je podneta krivična prijava protiv direktorke Opšte bolnice u Šapcu dr Zore Nikolić i još tri doktorke ove zdravstvene ustanove, dr Nade Panić-Jelić, dr Vide Đokić i dr Radenke Stanković, kao i NN lica i osoblja, zbog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi. Krivičnu prijavu je u ime porodice pokojnog Dragana Malovića iz Šapca podneo advokat Branko B. Pavlović iz Lazarevca.

Dragica Malović kaže da je njenom bratu pozlilo 9. februara i te večeri je smešten u koronarnu jedinicu. Međutim, već ujutro je otpušten s uputom da se javi lekaru na grudnom odeljenju jer se sumnjalo da je oboleo od bronhitisa. Posle tri dana, Dragan Malović je umro, a uzrok smrti je, prema obdukcionom nalazu, infarkt miokarda.
– Pozlilo mu je 9. februara, komšija je pozvao hitnu pomoć i odmah su ga odveli u koronarnu jedinicu. Celu noć je tamo proveo, a sutradan ujutro otpušten sa tog odeljenja, bez da su mu uradili bilo kakve nalaze osim EKG. U lekarskom izveštaju navedeno je da je imao aritmiju i visok broj otkucaja srca, ali i bronhitis. Poslat je kući i rečeno mu je da se javi na grudno odeljenje zbog bronhitisa – kaže Dragica.

Pulmologu se Dragan javio istog dana kada je otpušten iz bolnice. Uradili su mu rentgenski snimak pluća, ali je on doktorki bio nečitljiv. Poslali su ga kući i preporučili da se za dan, dva, kada mu spadne temperatura, javi da mu se opet uradi snimak pluća i spirometrija.

Advokat: Pritisak na patologa

Nažalost, imam saznanja da neki lekari pokušavaju da izmene istoriju bolesti kako bi prikazali drugi uzrok smrti. Takođe, prema mojim saznanjima, na lekara patologa koji je obavio obdukciju vrši se žestok pritisak da promeni izveštaj, tvrdi advokat Branko B. Pavlović.

– U utorak, 12 februara, otišli smo ponovo na grudno. Bratu je bilo loše, nije mogao da stoji, da sedi. Otišli smo ponovo na rentgen, slikali su ga još tri puta jer snimci nisu čitljivi. Ponovo su mu radili EKG i, navodno, on je bio u redu. Pitala sam ih je li moj brat imao infarkt, rekli su da nije to, već upala pluća. Radili su mu spirometriju, a on nije mogao ni da diše. Doktorka ga je pitala da li hoće da ostane u bolnici ili da mu da terapiju i da se javi za sedam dana, a da svakog dana donosi ispljuvak. On je odlučio da ide kući – priča Dragica.
Dragica i Dragan vratili su se kući, a on je iscrpljen odmah legao da se odmori. Posle nekoliko sati bilo mu je veoma loše.
– Pozvali smo hitnu pomoć, ali oni su stigli posle pola sata. U međuvremenu sam zvala taksi, mi ga iznosimo do vozila, i tad je stigla hitna. U urgentnom prijemu je umro. Ko je kriv – pita Dragica.
Advokat smatra da je Malović preminuo jer nije imao adekvatnu zdravstvenu zaštitu.
– Prema izveštaju patologa koji je obavio obdukciju, uzrok smrti je infarkt što je izazvalo teški plućni otok i nakupljanje vode u grudnom košu, a što je dovelo do smrti. Rentgenski snimak nisu mogli da protumače jer su pluća bila puna vode – kaže Pavlović.
U šabačkoj bolnici kažu da je u četvrtak formirana komisija za unutrašnji stručni nadzor, koja će utvrditi da li je bilo propusta u lečenju pokojnog Dragana Malovića. Oni navode da je u obdukcijskom nalazu navedeno da je uzrok smrti infarkt miokarda, kao i da je pacijent lečen dva puta, ali da je odbijao hospitalizaciju. U ovoj ustanovi tvrde da će biti procesuiran svako za koga se utvrdi da je napravio stručnu grešku.