Najstarija kafana koje više nema

0
1319

Kafana je mesto gde su se okupljali pesnici, umetnici, trgovci, gde su stvarane neke od najlepših pesama, smišljali su se novi pravci u umetnosti, razmenjivale su se ideje, postizani su svi bitniji dogovori, od braka, važnih poslovnih ugovora, pa do prekrajanja granica i ulaska u rat.

"Devet direka"U Šapcu je između dva svetska rata radilo preko sto trideset kafana. Devet direka je jedna od najpoznatijih kafana iz vremena  starog Šapca. Građena je kao konak kneza Stanka i tako se zvala sve do druge polovine XIX veka. Novi naziv je dobila po devet direka koji su podupirali kafane. Šapčani nisu mogli da izdrže a da je ne nazovu i „Jedanaest direka“, dodajući i dva stuba ulične rasvete.

"Devet direka"Objekat koji će kasnije biti poznat kao kafana „Devet direka“ podignut je 1807. godine. Najpre je služio kao konak knezu Stanku Jurišiću, kasnije je pretvoren u školu a  1864. godine postaje kafana, čuvena koliko i boemski život u Šapcu. Prvih dana po otvaranju u njoj su se sastajali zaverenici, a kasnije ubice kneza Mihaila, koje su tu napisale i zakletvom potvrdile protokol o zaveri. Ovekovečio je na platnu Stevan Čalić, u njoj su svirali Cicvarići i Vasa Andolija, a gosti bili čuveni književnici, glumci i pesnici kao što su Janko Veselinović, Dobrica Milutinović, Rade Drainac i drugi.

U njoj su uređivane novine, nalazila se neformalna redakcija Šabačkog glasnika, sklapani su poslovi sa Mačvanske pijace i trga (koji se zvao Mačvanski trg). Donji deo knez Stankovog konaka bio je određen za kafanu, goste i lumperaj. Na drugom delu prizemlja nalazila se piljarnica. Na gornjem boju bile su hotelske sobe.

Na mestu Devet direka, koja je srušena 1929. godine, biće podignut 1934.godine hotel Jugoslavija od strane Ace Kneževića, potomka čuvenog Todora Kneževića, jednog od trojice izdašnih šabačkih trgovaca iz pesme „Prošetali šabački trgovci“. Hotel Jugoslavija je rađen u visokim staklima, kao salon Evropa i kafana Amerika. Zgrada do danas nije bitno menjala izgled, a u poslednjim decenijama u njenim prostorijama bila je najpre prodavnica tekstilne robe a zatim banka.

Devet direka bila je jedna od najznačajnijih kafana u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име