Zašto je računar spor?

0
592

Prvo što treba proveriti je šta ima u računaru od bitnih komponenti, a to možete i sami ako kliknete desnim na MyComputer pa Properties i na prvoj strani koja se otvori pročitajte koji je procesor i koliko ima memorije.

Tip procesora i kolicina memorije

Procesor je važan za brzinu rada sistema, programa, reprodukciju filmova i svega ostalog. Ako imate procesor sa jednim jezgrom (Single Core) do 2 GHz, nemojte pokušavati da koristite Windows 7 ili noviji, jer je taj računar namenjen sistemu Windows XP. Ali ne brinite, i takav računar se može ubrzati do određene mere optimizacijom sistema, reinstalacijom programa i eventualno manjim hardverskim pojačanjem u vidu memorije ili procesora koji su danas jeftini.

Najviše za rad računara znači memorija, pa ako imate manje od 1 GB RAM, razmislite o nadogradnji. Nećete verovati koliko dodatna memorija može da ubrza svaki spor sistem. Naravno, potrebno je da se računar očisti od smeća sa interneta i ostalih privremenih fajlova nastalih svakodnevnim radom sa programima, da se optimizuje hard disk i tek onda dodatna memorija ima značaj. Ako je sistem u haosu, ne vredi ni beskonačan kapacitet memorije.

Često nas klijenti pitaju da li vredi dodati još memorije na postojećih 2, 3 ili 4 GB. To je opravdano samo u slučajevima kada koristite glomazne programe svakodnevno, npr. Photoshop, Corel Draw, AutoCad i slične, jer tada svaki gigabajt memorije znači. Za ostale potrebe tipa Word, Excel, Internet, dodatna memorija ne donosi vidljiva poboljšanja. Ali zato na 500 MB RAM svaki megabajt znači neverovatno mnogo.

Procesor se obično ne menja, osim ako nije neki Celeron ili Sempron, koji se mogu zameniti značajno bržim Pentium odnosno Athlon procesorima.

Ubrzajte sami Windows sistem

Možete i sami donekle ubrzati sistem jednostavnim tehnikama koje vam stoje na dohvat ruke u samom Windows-u.

  • Premestite fajlove sa Desktop-a i iz My Documents na drugu particiju (npr. D) i tako oslobodite prostor na sitemskoj particiji diska.
  • Uklonite nepotrebne programe preko Control Panel-a, ali pazite da ne izbrišete ono što ne znate čemu služi.
  • Počistite privremene fajlove iz računara (My Computer, desni klik na particiju C pa Properties i Disk Cleanup).
  • Složite fajlove na disku, odnosno uradite defragmentaciju diska (Start, Accessories, System tools, Defragmenter).

Posle ovoga ćete sigurno primetiti razliku u brzini, a za znatno veće ubrzanje sistema predlažemo da donesete računar u servis radi profesionalne optimizacije sistema, posle čega će računar raditi kao da je tek stigao iz fabrike, i brže.

Sviđa Vam se tekst? 🙂 Preporučite ga prijateljima! Hvala!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име