Лира- удружење текстописаца

0
803

Судбина велике већине текстописаца јесте да живе и раде далеко од рефлектора естраде и пажње јавности, готово у потпуној анонимности; публика их познаје само по стиховима (које и несвесно приписује певачима) а често их заборављају и сами певачи, мада своју каријеру и имиџ граде управо захваљујући интерпретацији тих стихова. Управо зато што аутори текстова нису медијски експонирани или бар не у мери у којој њихово стваралаштво то заслужује, за текстописце се обично каже да су то “људи из сенке”. Не мирећи се са таквим својим положајем и положајем својих колега на естради који је дубоко неправедан, Мирољуб Бучић је био главни

Са оснивачке скупштине 8. јун 2006. године
Са оснивачке скупштине 8. јун 2006. године
Прво председништво удружења текстописаца за музичко стваралаштво "ЛИРА"
 Прво председништво удружења

иницијатор окупљања групе текстописаца који су на Оснивачкој скупштини, одржаној 8. јуна 2006. године у Београду, основали Удружење текстописаца за музичко стваралаштво “ЛИРА” са циљем да се избори да текстописци буду неупоредиво уважаванији и поштованији фактор на естради него што су били до сада, као и за многе друге интересе текстописаца. Тог дана, поред Мирољуба Бучића, Удружење су основали: Радмила Аранитовић-Арамбашић, Снежана Геровић, Марина Станишић, Момир Чеврљаковић, Лела Марковић, Радмила Жутобрадић, Бранко Цветиновић, Радмила Грба, Маринко Рондовић, Милан Гутић, Миладин Богосављевић, Ратомир Ивановић Шанко, Драгана Биорац, Владимир Грујић, Атанасије Савић и М. Стевановић. Удружење је регистровано 27. јуна 2007. и уписано у Регистар Удружења грађана под редни бројем 308. Изабрано је руководство Удружења и прво Председништво које су сачињавали: Мирољуб Бучић – председник, М. Стевановић, Радмила Жутобрадић, Снежана Геровић и Лела Марковић – чланови. Удружење је почело са радом с Првом седницом Председништва одржаноj 20. октобра 2007. године у Београду. Већ на седници одржаној 31. маја 2008. године члан Председништва Снежана Геровић замењена је због спречености да се даље ангажује у раду Председништва, чланом Удружења Радмилом Аранитовић – Арамбашић. Због ефикаснијег рада Председништва Удружења, на седници одржаној 25. октобра 2008. извршена је допуна чланова Председништва члановима Марином Станишић и Бранком Цветиновићем, чији су мандати верификовани на Скупштини Удружења одржаној 28. марта 2009. године.

Прве године функционисања “ЛИРЕ” обележио је мукотрпни рад на омасовљавању чланства и на томе да што већи број колега и људи са естраде сазна да Удружење постоји, али исто тако и да покаже (већ на самом почетку) сасвим јасну разлику између “ЛИРЕ” и сродног Удружења које је до тада фигурирало као једино Удружење текстописаца…Обзиром да је непрофитна организација чији је једини извор прихода чланарина, Удружење је водило константну борбу за голи опстанак, али је и у таквим околностима већ 01. jануара 2009. године заживела званична интернет презентација Удружења (www.tekstopisci.rs). Поред тога, Удружење је у циљу пласмана текстова својих чланова у том периоду организовало СУСРЕТЕ СА КОМПОЗИТОРИМА па су тако просторије Удружења посетили Аца Степић, Драган Александрић, Милутин Поповић Захар, Зоран Влајић… Организован је такође и “ИЗБОР ЗА НАЈБОЉИ ТЕКСТ “ЛИРЕ”” у текућој години а било је и пар запажених наступа у телевизијским емисијама – руководства и појединих чланова Удружења. У постављању здравих темеља на које ће Удружење да се ослања и заузимању прецизне оријентације у погледу стандарда квалитета по коме ће “ЛИРА” да се издваја истекао је четворогодишњи мандат првог руководства Удружења.
Изборна Скупштина Удружења на којој је Мирољуб Бучић поново једногласно изабран за председника “ЛИРЕ” на нови четворогодишњи мандатни период (други) одржана је 28. маја 2011. године у ресторану “СРЕМ” у Београду, где је истовремено прослављена и пета годишњица постојања Удружења. Чланови Председништва које је Скупштина тада изабрала били су: Илија Адамовић (потпредседник), Марина Станишић (члан), Радмила Жутобрадић (члан), Мића Теофиловић (члан), Радмила Аранитовић Арамбашић (члан) и Слободан Ракић (члан).
Већ на седници Председништва од 08. јула 2011. године донета је одлука о организацији Првог фестивала нове народне песме “ЛИРА 2011” којим Удружење жели да у дела претвори већину својих статутарних циљева, задатака и залагања.
Такав један грандиозни пројекат Удружење је успело да припреми и организује за непуних шест месеци па је Први фестивал нове народне песме “ЛИРА 2011” (веома успешно) одржан 30. новембра 2011. године у Спортско културном центру “Обреновац” у Обреновцу. Први значајнији успех донео је одласке неколико појединаца који себе нису видели у том успеху и који своје личне интересе нису били способни да подреде интересу колектива. Јача управо за оне који су је напустили и којима суштински није ни било место у њој, “ЛИРА” наставља свој пут и организује (поново веома успешно) Други фестивал нове народне песме “ЛИРА 2012” који је у Установи културе “Вук Караџић” у Београду одржан 24. октобра 2012. године. Наредна година донела је још већи рад али и већи успех. Трећи фестивал који је Удружење организовало  и који је одржан 16. октобра 2013. године  у дворани “Палас Шумадија” на Бановом брду надмашио је  све предходне и лествицу поставио на још већу висину.