Дивљи таксисти распродају углед Београда

0
1996

Дивљи таксисти и даље распродају углед Београда. Није тајна да не презају од употребе физичке силе, а најчешће пролазе некажњено…

Испред аеродрома „Никола Тесла“ и даље постоје такозвани „руководиоци“, таксисти који вуку путнике за руке, возе преко реда и не укључују таксиметре. Комунална полиција истиче да је немоћна да реши проблем, а таксисти који раде регуларно и Град Београд трпе велику штету. Таксисти који не поштују ред испред аеродрома Никола Тесла понашају се како хоће без обзира на Комуналну полицију и обезбеђење Паркинг сервиса. Не чекају у реду, улазе на паркинг, а на крају га још и не плаћају. И то без икаквих последица.

Правила о такси саобраћају на аеродрому постоје, али, изгледа, само на папиру. Проблема на Аеродрому колико и таксиста. Када је Одлуком Скупштине Града уведено да путници купе ваучер, а онда уђу у такси који је у том тренутку први на реду, сви су мислили да је то коначно решење. Ипак, закон јачег и даље важи. Претње оружјем, озбиљне повреде, бахатост и вербални обрачуни готово су свакодневни. И екипа РТС-а сведочила је сукобу комуналне полиције и таксиста.

Док га је снимао како нерегуларно прима путника на паркингу код аеродрома, таксисту Златана Златковића колега је ударио колима и поломио му ногу, а потом пролетео кроз рампу и побегао. Од тада претње не престају.

„Проблема имају сви таксисти који раде регуларно“, објашњава Златан Златковић.

Испред зграде аеродрома стоје комунални полицајци, али само 50 метара даље на паркингу су таксисти који не чекају у реду. Срђан Илић из Комуналне полиције каже да су они немоћни зато што таксисти који примају путнике преко реда, тврде да су им то рођаци. Још немоћнији су они који регуларно раде свој посао. Таксисти тврде да се са аеродрома дневно обави 200 вожњи, од чега је пола нерегуларно.

Није лако израчунати колико држава и град због тога имају штету. У Министарству саобраћаја кажу да је то питање за Градску инспекцију, а тамо тврде да је надлежна Комунална полиција. Припремљена је нова Одлука којом ће се кажњавати таксисти на Аеродорму који не узимају ваучере, али када ће бити усвојена још није познато. Када смо питали таксисте са станице за коментар, рекли су да не смеју ништа јавно да кажу, јер се плаше за своју безбедност. Огребана кола и избушене гуме овде нису реткост. Можда би нова одлука могла да регулише и број таксиста, и пооштри критијеријуме за добијање и продужење такси дозволе.