Mladi i životna sredina

0
467

U četvrtak, 27. novembra 2014, u Šapcu je organizovan okrugli sto u okviru projekta „Zeleni aktivista: mladi za životnu sredinu“ koji realizuje Evropski omladinski centar (EOC) u saradnji sa Srpskim centrom za ekološka pitanja (SERC) i Centrom za etiku, pravo i primenjenu filozofiju (CELAP), a uz podršku programa SENSE koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC), uz finansiranje Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Ovaj projekat osmišljen je da bi se unapredilo bavljenje životnom sredinom među mladima na svim nivoima, kako bi se kreiralo interesovanje za posledice sopstvenih postupaka po životnu sredinu, društvo i privredu.

Na sastanku za okruglim stolom, predstavnici Evropskog omladinskog centra govorili su o lokalnim ekološkim poblemima i mogućnostima za aktivnije uključivanje u realizaciju aktivnosti iz oblasti ekologije. Nakon toga su svi prisutni dobili reč da iznesu svoja zapažanja. Među pozvanima, pored predstavnika organizacija „Ekos Šabac“, „Zeleni Srbije“, „Izviđački odred Šabac“, PU „Naše dete“ i Kancelarije za mlade Šapca, bili su i predstavnici našeg udruženja Život i zdravlje. Imali smo priliku da prisutne upoznamo sa našim ciljevima i radom kao i da ostvarimo važne kontakte sa nekoliko organizacija sa kojima u budućnosti možemo sarađivati. Iako naš glavni fokus nije ekologija, holistički pristup zdravlju kakav negujemo veoma se tiče životne sredine i čovekovog odnosa prema njoj. Naš doprinos biće u edukaciji i podizanju ekološke svesti, kao i u odazivu naših volontera na konkretne akcije koje se lokalno sprovode u organizaciji ekoloških udruženja. Takođe, naše udruženje ima izvanredan program za decu „Zdravkove dogodovštine“ koji na zanimljiv način (kroz lutkarske predstave, tematske slikovnice i sl.) decu uči principima zdravlja i očuvanja životne sredine. U planu nam je da ostvarimo saradnju sa predškolskim ustanovama i vrtićima gde ćemo kroz ovaj program uticati na najmlađe na kojima svet ostaje.

Fotografije možete pogledati na sledećem linku:

https://www.flickr.com/photos/zivot_i_zdravlje/sets/72157649764365048/

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име